Säkerhet i New York

Säkerhet i New York

Säkerheten i New York är inget du behöver oroa dig för, eftersom New York anses vara den säkraste staden i USA. I rankningen av de städer med högst brottslighet i världen finns New York inte ens med bland de 200 främsta städerna. Naturligtvis bör du ändå vara försiktig. Brottsligheten i New York har sjunkit dramatiskt de senaste åren och brott mot turister är sällsynta. Håll dock ett vaksamt öga på dina värdesaker på livliga platser. För att känna dig säker i New York rekommenderar jag att du följer tipsen nedan.

Res säkert som turist i New York

Jag får ofta frågan om New York är säkert, om kvinnor kan upptäcka New York ensamma, och vilka saker du bör vara uppmärksam på i New York. Jag kan snabbt svara på de två första frågorna med ett högljutt JA! New York är minst lika säkert som stora städer i Sverige. Om du använder ditt sunda förnuft och följer några grundläggande regler behöver du verkligen inte vara rädd.

Under alla de år som jag kallar New York mitt hem har inget värt att nämna verkligen hänt mig. Tack och lov har jag aldrig hört från vänner eller andra New York-fans att de blivit rånade. Oroa dig inte för mycket för detta och se fram emot din välförtjänta semester i New York!

Polisnärvaron kanske är lite starkare än i Sverige men det betyder inte att det finns mer brottslighet i New York än på andra håll. New Yorks dåliga rykte kommer från 1970- och 1980-talen, då New York city och särskilt tunnelbanan ansågs vara farlig.

Vad måste man tänka på i New York?

Som tur är har tiderna förändrats! Numera är New York USA:s flaggskepp när det gäller säkerhet i storstäderna. Håll följande regler i minnet så att du kan fokusera på sightseeing utan att oroa dig:

 • Uppför dig inte som en typisk turist. Det betyder att du inte ska gå runt med en stor stadskarta och att du inte heller ska hänga din dyra kamera runt halsen. Håll ögonen öppna och var uppmärksam på din omgivning.
 • Vandra inte omkring planlöst om du går vilse. Med min gratisapp Eric’s New York kan du se var du befinner dig tack vare GPS och utan internet. Alla tunnelbanelinjer visas också på stadskartan så att du snabbt kan ta dig från en punkt till en annan.
 • Om du verkligen inte vet vad du ska göra är det bara att snällt fråga en New Yorker. New York-bor är hjälpsamma och försöker förklara något för hand om det behövs så var inte rädd för att be om hjälp. Om det inte finns någon i närheten kan du försöka med personalen i en affär eller på ett café.
 • Lämna dina värdesaker och en kopia av ditt pass i hotellets kassaskåp och förvara en kopia av ditt pass där för nödsituationer. Du kan också använda bagageförvaring på resande fot. Detta är särskilt praktiskt eftersom stora väskor inte är tillåtna på många ställen, till exempel på evenemang och museer.
 • När du är på språng ska du alltid förvara dina värdesaker på ett säkert sätt (en väska med dragkedja är bättre än en öppen ficka) och ta väl hand om den. Lämna inte dina tillhörigheter obevakade, även om du bara behöver gå på toaletten en kort stund.
 • Tunnelbanan är säker. Det är dock färre människor som åker tunnelbana på natten. vilket om Om du är ensam kommer detta inte detta inte ger dig den säkraste känslan. Om du inte är i en stor grupp är det bättre att ta en taxi sent på kvällen. Särskilt om du befinner dig utanför Manhattan.
 • Parker som Central Park är lätta att besöka under dagen. Jag avråder dock från att besöka dem på natten. Likaså bör du generellt undvika mörka och öde områden.

Farliga stadsdelar i New York

I filmer och tv-serier ser det ut som om New York är en mycket farlig stad och polisen kan snabbt ge detta intryck. Det sätt på vilket brottsligheten skildras presenteras dock på ett mycket överdrivet sätt. Manhattan är New Yorks säkraste stadsdel. Andra stadsdelar som Queens eller Brooklyn kan också besökas under dagen utan att man tvekar.

Jag rekommenderar dock inte att man går runt i Harlem eller Bronx på natten utan använder en taxi i stället. Jag får ofta frågan om platser som man inte bör besöka men , detta kan inte riktigt generaliseras. Generellt sett, även om man som turist inte nödvändigtvis bör besöka South Bronx, Mott Haven, Hunts Point eller Fordham. Brooklyn har också områden som inte är lika inbjudande, till exempel Brownsville. I vissa stadsdelar kan omständigheterna ändras beroende på kvarter, så var lite vaksam.

Undvik att bli lurad i New York

New York City har färre bedragare än andra städer i världen. Detta innebär att du förmodligen inte ens kommer att komma i kontakt med potentiella bedragare scams scams. Det är dock bra att veta att det finns saker du kan göra för att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder.

 • Tyvärr finns det även ficktjuvar i New York. Tjuvarna fångar snabbt upp sårbara människor, särskilt på livliga platser där många människor befinner sig. Håll ett öga på dina väskor och värdesaker, särskilt på Times Square. Andra populära platser för lätta fingrar är Grand Central Station och Port Authority. Du bör vara vaksam särskilt under rusningstid i tunnelbanan.
 • Är något väldigt billigt? Det är förmodligen för bra för att vara sant! Detta gäller vissa elektronikbutiker på Times Square och runt Empire State Building, som också säljer souvenirer. Undvik dessa butiker, det kommer att spara dig en hel del problem.
 • Ta bara de officiella gula taxibilarna i New York. Ta inte en olaglig taxi, den så kallade “Gypsy Cab”, även om föraren ger dig ett mycket bra erbjudande. Taxibilar väntar vid de officiella ställena på flygplatsen. Om du får ett aggressivt erbjudande i vänthallen kan du anta att det är en Gypsy Cab-förare.
 • Ignorera biljettförsäljare på gatan, du har’ve ingen garanti för att dessa biljetter faktiskt är giltiga. Även om de är giltiga betalar du ett mycket högre pris än vad biljetterna faktiskt är värda. Det förmodade fyndet förvandlas snabbt till en besvikelse, så om du vill spara på biljetter rekommenderar jag ett rabattkort istället för att vara på den säkra sidan. På så sätt vet du att dina biljetter är 100 % äkta och du sparar pengar!
 • Du kan strunta i showmännen på Times Square som är förklädda till exempel till populära karaktärer från filmer. Det är bättre att inte ta bilder av dem eftersom du kommer att få ett ganska aggressivt bemötande om du inte ger dricks. Om du känner dig störd av Spiderman, Elmo eller Frihetsgudinnan, kan du alltid prata med polisen.

Undvik att bära på för många värdesaker när du är ute på på sightseeing, lämna dem istället på ditt hotellrum eller förvara dina väskor på en bagageförvaringsanläggning när du är i New York.

Är New York säkert?

New York är i allmänhet säkert, men det finns vissa saker att tänka på och platser att undvika på natten. Du kan se mina tips om säkerhet i New York här.

Är New York säkert på natten?

Ja, det är det definitivt. Men det är ändå bra att tänka på vissa försiktighetsåtgärder när du gör sightseeing eller tar en drink på natten.

Är Bronx säkert?

Bronx anses fortfarande av många vara New Yorks "farliga kvarter". Läs mer här om säkerheten i New York för att ta reda på vilka områden du bör undvika.

Hur säkert är Manhattan?

Av alla stadsdelar i New York är Manhattan den säkraste platsen för turister. Med några grundläggande regler kan du njuta ännu bättre av din semester i The Big Apple.

Är Brooklyn säkert?

Brooklyn är en intressant stadsdel som är en bra kontrast till Manhattan. Läs om säkerheten i New York för att veta vilket område du bör undvika.

Är det farligt att resa till New York?

I allmänhet är det inte farligt att resa till New York men det beror naturligtvis på varje person hur resan blir. Läs därför i förväg vad du bör tänka på i New York.

Hur farligt är det i Bronx?

Bronx betraktas fortfarande av många som ett "farligt område" i New York. Läs mer här för att ta reda på vilka områden du bör undvika.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat