Pengar i New York

Pengar i New York

Du kan ta med dig kontanter till New York men det är minst lika lätt att göra kontantuttag i New York. 1 US dollar ($) är ungefär 8,5 svenska kronor. Sedlar som $1, $5, $10, $20 och $50 är vanliga. Sedlar med $100 accepteras med motvilja. Sedlarna liknar varandra så mycket att turisterna blir ibland förvirrade. Vanliga mynt är de följande: Quarter (25 cent), dime (10 cent), nickel (5 cent) och penny (1 cent).

Kreditkort och bankkort

Kreditkort accepteras överallt. I New York (och övriga USA) är det väldigt vanligt att folk använder kreditkort oftare än kontanter. Bankkort fungerar i automater och det börjar bli vanligt att betala med dem även i restauranger och butiker i New York. Kontrollera med din bank. Kreditkort är däremot inga problem i New York. Att ta ut kontanter från en automat innebär alltid extra kostnader. Kontrollera med din bank innan resan vilka kostnader som gäller och om du kan använda ditt bankkort och kreditkort i USA.

Att ta med sig pengar till New York

Först ska du räkna ut hur mycket kontanter du behöver de första timmarna i New York. Om du vill ta en taxi in till city kommer det att kosta mellan 75 och 115 dollar. Det är ofta onödigt och även dyrt att växla kronor till dollar på ett växlingskontor i Sverige. Om du gör det, växla inte mer än till 100 dollar (ca 842 kr) såvida inte du måste ha med dig mer. Självfallet är det alltid bra att ha med sig kontanter till USA.

När du anländer i New York, kan du ta ut pengar från en automat. Tänk på att du betalar en uttagsavgift till din bank per uttag. Du betalar även en avgift till banken i New York vilket brukar vara mellan 1 till 4 dollar. Du får alltid frågan först om du accepterar den här extra avgiften. När du tar ut 100 dollar och avgiften är 3 dollar, kommer du att kunna se det på ditt konto som ”Withdrawal $103” (uttag 103 dollar). Det är bättre att ta ut lite större belopp för att slippa fler avgifter.

Kom ihåg att ta med dig ditt kreditkort när du reser till New York för att göra vistelsen så smidig som möjligt. Du kan använda kreditkortet överallt, även i taxibilar och hos Starbucks. Om du tar med dig 10 000 dollar eller mer till USA måste du deklarera det i tullen vid ankomst.

Hur ger jag dricks i New York?

Lönerna hos restaurang-och hotellpersonal är väldigt låga. Ibland tjänar de inte mer än tre dollar per timme! Det är därför vanligt att ge dem mellan 15-20% i dricks. Om du beställer drinkar i en bar så räcker det med en dollar per drink. I taxin bör du lägga till 10-15% på summan, med ett minimum på en dollar. Några restauranger har redan lagt till dricks (gratuity) på notan. Du behöver då inte ge extra dricks. Det här är ofta fallet med restauranger nära Times Square och för grupper med sex eller fler personer vid samma bord.

Senast uppdaterad: 2020-08-17

Var det här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat