Pengar i New York

Pengar i New York

Du kan ta med dig kontanter till New York men det är minst lika lätt att göra kontantuttag i New York. 1 US dollar ($) är ungefär 8,5 svenska kronor. Sedlar som $1, $5, $10, $20 och $50 är vanliga. Sedlar med $100 accepteras med motvilja. Sedlarna liknar varandra så mycket att turisterna blir ibland förvirrade. Vanliga mynt är de följande: Quarter (25 cent), dime (10 cent), nickel (5 cent) och penny (1 cent). Kom ihåg att alltid ta med ditt kreditkort när du reser till New York, det gör det hela mycket enklare. Du kan använda det överallt, i taxibilar och till och med för att betala för ditt kaffe!

Contents

Kreditkort och bankkort

På många sätt är det jämförbart med att använda ett betalkort. Om du inte har något kreditkort eller om du vill betala i dollar kan du begära det kostnadsfria Revolut Debit Card här.Det är väldigt enkelt och du kan använda kortet direkt med Apple eller Google Pay. Du får också ett fysiskt kort skickat till dig (mot en avgift).

Kreditkort accepteras överallt. I New York (och övriga USA) är det väldigt vanligt att folk använder kreditkort oftare än kontanter. Bankkort fungerar i automater och det börjar bli vanligt att betala med dem även i restauranger och butiker i New York. Kontrollera med din bank. Kreditkort är däremot inga problem i New York. Att ta ut kontanter från en automat innebär alltid extra kostnader. Kontrollera med din bank innan resan vilka kostnader som gäller och om du kan använda ditt bankkort och kreditkort i USA.

Betala med kort

När du använder ett kreditkort för att betala i New York kan du välja att antingen betala i dollar eller i din egen valuta. För att spara pengar bör du alltid välja att betala i dollar eftersom din egen banks konvertering är bättre.

Att ta med sig pengar till New York

Först ska du räkna ut hur mycket kontanter du behöver de första timmarna i New York. Om du vill ta en taxi in till city kommer det att kosta ca $100. Det är ofta onödigt och även dyrt att växla kronor till dollar på ett växlingskontor i Sverige. Om du gör det, växla inte mer än mellan 100-200 dollar såvida inte du måste ha med dig mer. Självfallet är det alltid bra att ha med sig kontanter till USA. Om du tar med dig $10 000 eller mer till USA, måste du deklarera det i tullen vid ankomst.

Ta ut pengar i New York

När du anländer i New York, kan du ta ut pengar från en automat. Tänk på att du betalar en uttagsavgift till din bank i Sverige. Du betalar även en avgift till banken i New York vilket brukar vara mellan $3 till $6. Du får alltid frågan först om du accepterar den här extra avgiften. När du tar ut $100 och avgiften är $3, kommer du att kunna se det på ditt konto som “Withdrawal $103” (uttag $103). Det är alltså lite bättre att ta ut något större belopp för att slippa ännu fler avgifter.

Eric tipsar: “När du tar ut dollar i New York får du ofta möjlighet att ta ut pengar med eller utan konvertering. Utan konvertering betalar du för dollarna i din egen valuta. Om du väljer konverteringsalternativet gör ägaren av uttagsautomaten konverteringen. På detta sätt slutar det med att du betalar mer. Välj därför alltid alternativet att ta ut dina pengar utan konvertering för att spara pengar.”

Hur ger jag dricks i New York?

Lönerna hos restaurang-och hotellpersonal är väldigt låga. Ibland tjänar de inte mer än 5 dollar per timme! Det är därför vanligt att ge dricks i New York. De flesta ger minst 15% som dricks men 20% är mer vanligt. Om du beställer drinkar i en bar så räcker det med en dollar per drink i dricks. I taxin bör du lägga till 10-15% på summan med ett minimum på $1. Några restauranger har redan lagt till dricks (gratuity) på notan och då behöver du inte ge extra dricks. Det är ofta fallet med restauranger nära Times Square och för grupper med sex eller fler personer vid samma bord.

Senast uppdaterad: 2022-09-19

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat