Hygienen på restaurangerna i New York
Hygienen på restaurangerna i New York antyds oftast med en bokstav i restaurangens fönster. Deras innebörd kan visa sig vara väldigt praktisk om du letar efter ett matställe! Bokstäverna A, B och C berättar nämligen allt om hygienen hos en restaurang. Under många år var det väldigt svårt att får veta mer. Att välja en restaurang är förstås en fråga om smak, men jag antar att du kommer att känna dig lugnare om du vet att de är väldigt noga med hygienen.
Eric's Index
Restauranger med betyg A i New York
New York City Department of Health and Mental Hygine utför oanmälda hygienkontroller på restauranger i New York. Varje restaurang får en poängsumma, beroende på antalet överträdelser: ju lägre antal poäng, desto högre betyg. Poängen står alltså för antalet överträdelser. Restauranger med poäng mellan 0-13 får ett A, restauranger mellan 14-27 poäng får ett B, och restauranger med 28 poäng eller mer får betyget C. Oroa dig inte om du inte ser ett betyg på fönstret. Förmodligen måste restaurangen fortfarande betygssättas. Online hittar du alla betyg av New Yorks restauranger.
Hur betygsätter inspektörerna?
Nedan hittar du några exempel på saker som de kontrollerar på överträdelser:
- Hantering av livsmedel
- Temperatur på maten
- Personalens personliga hygien
- Underhåll av köksutrustning
- Skadedjurskontroll
Överträdelser av miljö-och hälsoregler
Antalet poäng som en restaurang får vid olika överträdelser beror på i vilken mån gästernas hälsa ställs på spel. Nedan hittar du olika exempel på överträdelser hos restaurangägare:
- Allmän risk för gästernas hälsa. Till exempel: bevarar livsmedel i fel temperatur. Den här överträdelsen kostar restaurangen minst 7 poäng. Om inte problemet kan lösas innan kontrollen är över, kan restaurangen tvingas stänga tills problemet är löst.
- En allvarlig överträdelse. Till exempel: servera sallad som inte har blivit tillräckligt sköljd. Efter ett sådant här misstag får restaurangen böta minst fem poäng.
- En allmän överträdelse. Till exempel: otillräckligt rengjort köksredskap leder till två till fem poäng.
Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.