New York Pride (tidigare Gay Pride) 2023

Gay Pride i New York

New York Pride (tidigare känt som Gay Pride) är en stor och viktig fest som firas en gång per år. Man uppmärksammar lesbiska, gay, bisexuella och transgender personer (HBTQ+) community, kultur och pride i New York City. Marschen är nog det som är mest känd hos New York-borna och kallas ofta för Pride Parade. Pride Paraden går genom Fifth Avenue och slutar i Greenwich Village. På Christopher Street, passerar den Stonewall Inn som var platsen för Stonewall Riots år 1969. Upploppen anses vara höjdpunkten i de händelser som ledde till homosexuellas befrielserörelse och bidrog till att skapa homosexuellas rättigheter i USA.

Vad finns att göra under NYC Pride i New York?

Det finns många olika aktiviteter i New York under Pride. De flesta aktiviteter riktar sig till HBTQIA+ personer och grupper i New York. NYC Pride kallas även Gay Pride. Festivalen heter även Pride Week. Nedan hittar du ett litet urval av olika evenemang.

Klicka här för att se fler Pride evenemang i New York

The March

The March (Pride paraden) är förmodligen den mest kända symbolen och händelsen under NYC Pride. Alla är välkomna att titta på paraden. Du kan förvänta dig en livlig fest med över 110 paradvagnar! Om du vill registrera ditt deltagande i The March måste du representera en officiellt registrerad organisation. The March i New York är söndag 25 juni 2023. Den brukar börja runt lunch från 29th Street och Fifth Avenue, fortsätter via 8th Street till Christopher Street och avslutas på 16th Street och 7th Avenue.

Gay Pride i NYC - Folkmassa Gay Pride i New York - Parade

PrideFest

PrideFest är en gatufestival. Du kommer att hitta en marknad, underhållning och aktiviteter som firar jämlikhet. Det pågår även här och där ett antal mini-konserter. Det äger rum i området vid Hudson Street i New York. Alla är välkomna och det är gratis entré.

Pride Island

Pride Island är en enorm fest med live musik från olika artister och DJs. Det är också NYC Prides största årliga fundraiserevent. Du måste vara minst 21 år gammal för att delta.

Festen slutar förstås inte där utan du kan fortsätta kvällen på någon av de många gaybarerna eller med en drink på en takbar i New York.

Pride Tour i New York

Om du vill veta mer om HBTQ+ rörelsen i New York ska du ta den här guidade rundturen. Guiden berättar om bland annat Stonewall Uprising och dess historia, och ni går till The Stonewall Inn och andra viktiga historiska platser för HBTQ+ personer och grupper i New York.

Boka din Pride Tour här

New York Gay Pride - Regnbågar New York Pride

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat