Martin Luther King Jr. Day i New York 2025

Martin Luther King Jr  Day in New York 1

Martin Luther King Jr. Day i New York firas den tredje måndagen i januari varje år. Det anses vara en allmän medborgarrättsdag. Martin Luther King Jr. var en inflytelserik civilrättsaktivist och ledare för rörelsen som kämpade för jämlikhet i USA. Han är också känd för sitt berömda “I have a dream”-tal.

Contents

Vad händer på Martin Luther King Jr. Day?

På Martin Luther King Jr. Day hedrar man Dr. Martin Luther King Jr. liv och framgångar. Dr. King var en ledare i den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen. Han är känd för sina kampanjer mot rassegregering på allmänna färdmedel och för jämlikhet mellan alla människor i USA, oavsett hudfärg och etnicitet.

När firar man Martin Luther King Jr. Day?

Martin Luther King Jr. Day är den tredje måndagen i januari, alltså inte på ett visst datum. Det tredje måndagen i januari är runt King:s födelsedag den 15 januari. I 2025 är Martin Luther King Jr. Day måndagen den 20 januari.

Varför heter det Martin Luther King Jr. Day?

Han var en förespråkare för ickevåld och var den yngsta personen någonsin att få Nobels fredspris. Tyvärr fick hans liv ett abrupt slut när han mördades år 1968 i Tennessee. Kort därefter, lanserades en kampanj till hans ära och för att hans födelsedag skulle bli en nationell helgdag. Den första Martin Luther King Jr. dagen firades 1986.

Vad kan du förvänta dig på Martin Luther King. Jr. Day i New York?

Martin Luther King. Jr. Day är till för alla amerikanare, oavsett bakgrund, och man firar jämlikhet. Det är relativt sett en ny helgdag: skolor och officiella instanser är stängda. Affärer och restauranger har öppet som vanligt och vissa butiker kan även erbjuda speciella rabatter. Eftersom alla skolor har stängt, handlar de flesta event i New York om Martin Luther King Jr. liv och arv till följande generationer.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat