Mobile Passport Control (MPC) i New York

Mobile Passport Control (MPC) i New York

Med appen Mobile Passport Control (MPC) för New York och resten av USA kan du ta dig igenom tullarna på ett smidigare sätt via en mobil passkontroll. Efter att du har svarat på några standardfrågor i förväg via den kostnadsfria Mobile Passport Control-appen (app för mobil passkontroll) får du en QR-kod. Du kan använda den här koden för att ställa dig i en annan kö vid Customs and Border Protection (CPB), vilket generellt sett kortar ner väntetiderna och tar dig igenom tullarna snabbare.

Mobile Passport Control

Sedan 2024 har man kunnat använda MPC-appen för att komma igenom tullarna i USA. Genom att ladda ner och fylla i uppgifterna i appen innan din resa får du ställa dig i en speciell kö när du anländer till USA. Det gör att du ofta behöver vänta mycket kortare tid för att ta dig igenom tullarna än vad du skulle behöva göra i den vanliga kön. Appen kostar ingenting, det är helt gratis! Du behöver bara internetdata i New York.

Vilka är Mobile Passport Control-appen till för?

Om du reser med ett ESTA, ett amerikanskt pass, ett kanadensiskt pass eller ett Green Card, så kan du använda Mobile Passport Control-appen.

Innan du reser till New York och därmed USA kan du i förväg skapa en profil åt dig själv och alla som du reser med. Du kan göra det om ni vill gå igenom tullen tillsammans. Det är perfekt för familjer, och man kan skapa upp till 12 profiler på en telefon. Medresenärerna behöver inte ladda ner appen.

Hur fungerar Mobile Passport Control-appen?

  1. Ladda ner Mobile Passport Control-appen via App Store eller Google Play Store inför din resa.
  2. Efter att du har laddat ner appen kan du skapa en ansökan.
  3. Börja genom att indikera hur du kommer att ta dig till landet och vilken flygplats eller hamn som du kommer att anlända genom.
  4. Skapa sedan en profil åt dig och eventuella medresenärer.
  5. Välj dina resehandlingar. Om du reser till USA med ett ESTA, vänligen välj Visa Waiver Program Passport.
  6. Ange ditt fullständiga namn enligt passet och godkänn villkoren för att fortsätta till nästa steg.
  7. Läs frågorna som ställs och svara på dem utförligt.
  8. Du kommer även att behöva besvara vad syftet med din resa är. Här väljer du WT (Waiver Tourist) om du besöker New York som turist, och WB (Waiver Business) om du är på jobbresa.
  9. Sedan sparar du datan.

När du landar öppnar du appen och skickar in ditt formulär. Det enda som du behöver göra är att ta en bild av dig själv. För att kunna göra det behöver du mobildata, och en eSIM-dataplan är en riktigt praktisk lösning på det.

Efter att du har gjort det ser du en QR-kod i appen. Det ger dig åtkomst till Mobile Passport Control-kön. QR-koden är giltig i fyra timmar. Även om du använder appen behöver du fortfarande kunna visa upp ditt pass.

Mobile Passport Control MPC App till New York - steg

Andra städer

Mobile Pass Control  är inte bara tillgänglig på New Yorks flygplatser, utan kan också användas på andra amerikanska flygplatser. Ska du till exempel flyga till Miami, San Francisco eller Chicago? Då kan du använda MPC-appen även där! Ladda ner appen innan du reser till USA och kontrollera om den är tillgänglig på den flygplats du landar på.

Global Entry

Mobile Passport Control skiljer sig lite från Global Entry. Du kan se det som att Global Entry är den betalda versionen av MPC. Du kan ansöka om den, vilket kostar cirka 100$, och då behöver du inte köa till en bemannad tull på upp till fem år. Du kommer in i USA genom en automat. Innan du ansöker om Global Entry bör du noga kontrollera om du är berättigad och vilka steg du behöver ta.

Är MPC bara för de som bor i USA?

Nej, MPC kan också användas av resenärer med ett ESTA, Green Card eller kanadensiskt pass. Läs mer här.

Godkänns MPC på JFK Airport?

Ja, Mobile Passport Control är tillgängligt på JFK Airport. Läs mer här.

Godkänns MPC på Newark Airport?

Ja, du kan använda Mobile Passport Control på Newark Airport. Se mer information om det här.

Accepteras MPC på LaGuardia Airport?

Det finns ingen amerikansk tull- och gränskontroll (CBP) på LaGuardia Airport, så du behöver inte gå igenom tullen.

Accepteras MPC på Stewart Airport?

Det finns för närvarande ingen mobil passkontroll på Stewart Airport. Läs mer om MPC här.

Accepteras MPC vid kryssningshamnar i New York?

För närvarande finns inte mobil passkontroll tillgänglig vid någon av kryssningshamnarna i New York. Läs mer om MPC här.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat