Island stopover på väg till New York

Stopover på Island på väg till New York

En stopover på Island på väg till New York är kanske inte det första du tänker på. Men, det är en unik möjlighet att njuta av lugnet och tystnaden på det vackra Island. Framför allt före, eller efter, allt liv och rörelse i New York och innan du åker tillbaka till vardagslivet.

Contents

Varför stopover på Island?

Glaciärer och gejsrar, bad i mineralkällor, stora öppna vidder och trevliga människor: allt detta väntar på dig. Varför ska du lägga till ett antal dagar på din resa för att besöka Island när du reser till New York? Svaret är: varför inte? Det är väldigt lätt. En biljett med en stopover kostar inte mer än en vanlig biljett till New York, boka i god tid innan. Som svensk medborgare behöver du inte ett visum. Enligt mig, är en två eller tre dagars stopover precis lagom.

Logi i Reykjavik

När det gäller logi i Reykjavik rekommenderar jag det enkla men moderna hotellet Reykjavik Lights. Ett elegant, ljust och modernt hotell med en bra känsla för nordisk design. Den känslan förstärks av konsten på väggarna och den vackra utsikten från många av rummen. Ett annat tips är Kex Hostel, som liknar mer på ett hotell. Vandrarhemmet ligger centralt, de serverar även goda middagar, du kan boka ett enkelrum. Vandrarhemmet har en retro-inspirerad inredning som kommer att påminna dig om New York.

Stopover på Island - Reykjavik Stopover på Island - Solfar

Islands vilda natur

För många människor är en mellanlandning på Island den enda gången de kommer till dit. Stannar du bara kort? Jag rekommenderar verkligen att du då besöker två sevärdheter: Den berömda blå lagunen och den gyllene cirkeln. Den här rundturen tar dig till Golden Circle, Kerid Volanic Crater och Blue Lagoon under en 11-timmar lång resa. Den sista hållplatsen är vid den blå lagunen. Mot en avgift går det att uppgradera rundturen till en stunds avkoppling i de varma källorna i blå lagunen innan bussen återvänder till hotellet.

Stopover på Island - Blue Lagoon Stopover på Island - Vattenfall

Golden Circle

Jag kan även rekommendera den Gyllene cirkeln: klassisk dagstur från Reykjavik. Under den här turen ser du sagolandets Island: ett orört paradis på jorden, med aktiva gejsrar och vulkaner och strömmande vattenfall. Har du lite mer tid på Island? Boka då en valskådningstur från Reykjavik.

Du seglar bredvid valar och delfiner under turen som tar tre och en halvtimme, eller två och en halv med racerbåt. Du får använda en bekväm och varm overall under turen. Det är 90% chans att du får se en val. Om du har otur, får du åka med gratis på en tur senare.

Se norrskenet

Har du alltid velat se norrskenet? Då har du en chans nu! På Island är det vanligt att man ser det. Det är förstås bäst att se den på vintern. Ta med extra varma underkläder. Vill du öka chanserna att se norrsken? Ta då en norrskenstur från Reykjavik (liten grupp) med en Super Jeep. Din guide vet exakt var och när du kan se norrsken. Fick du inte se något? Du får du åka med gratis under en annan tur.

Mat och dryck på Island

Visst kan man äta val på Island. Men det finns även annan god och färsk fisk. Lammrätterna är minst lika goda och de vet verkligen hur man gör en god varmkorv. Pröva även den goda ölen. Islänningar älskar öl redan från vikingatiden! År 1915 förbjöd man öldrickande och förbudet gällde ända till 1989 (!). För att fira den nya eran upprättades en årlig ”öl-dag”. Du har blivit förvarnad om du råkar befinna dig där den 1:a mars.

Priserna på Island

Island är känt för att vara ganska dyrt. Enligt mig var det inte så farligt. Middagspriserna är hyfsade och du behöver inte ge dricks (som i USA) eftersom det redan är inkluderat i priset. Att shoppa kostar kanske lite mer än vad du är van vid, men jämfört med New York är Reykjavik inte direkt ett shoppingparadis.

Stopover pa Island - Gejser

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat