Flatiron Building i New York

Flatiron Building i New York - Park

Flatiron Building i New York har fått sitt namn för sin likhet med ett strykjärn. Området runtom byggnaden kallas för Flatiron District och är ett populärt område där du hittar bland annat den mysiga lilla parken Madison Square Park och Eataly, en marknad för italiensk mat och produkter. Den 87 meter höga skyskrapan har 22 våningar och var en av de högsta byggnaderna i New York när den uppfördes. Den byggdes 1902 av Daniel Burnham och ända sedan dess fascinerat New York-bor och turister.

Flatiron Building och dess historia

Byggnaden står på en triangulär tomtyta i korsningen mellan Broadway, Fifth Avenue och 22nd Street och dess form var inte en följd av någon arkitektoniskt originell formgivning, utan för att utnyttja den extremt dyra tomtmarken maximalt. Byggnadens form var så ovanlig när den restes att folk satsade pengar på om den skulle blåsa omkull eller inte. Trots misstron mot arkitektens kunskaper klarade skyskrapan av både väder och vind. Hemligheten bakom detta var att man använde en stålram vid konstruktionen istället för den traditionella tunga stenväggen. Flatiron Building är inte tillgänglig för allmänheten att besöka. Däremot finns det ett antal butiker på gatuplan.

Eric tipsar: I området finns det många bra restauranger, och jag rekommenderar den ekologiska restaurangen ABC Kitchen av Jean-Georges Vongerichten. Passa även på att besöka den berömda takbaren 230 Fifth som ligger i närheten där du får en spektakulär utsikt över Empire State Building!

Flatiron Building i New York - Solljus Flatiron Building i New York - Stadsbild

 

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat