Flatiron Building i New York

Flatiron Building i New York

Flatiron Building i New York, även känd som Flat Iron Building, är en av de mest kända landmärkena i Big Apple. Den här trehörniga byggnaden är i Sverige, även känd som strykjärnsbyggnaden i New York på grund av dess form. Den finns i hörnet av Fifth Avenue och East 23rd Street på Manhattan.

Allt om Flatiron NY

När du tänker på New York, kommer du säkerligen att föreställa dig silhuetten, Frihetsgudinnan, Brooklyn Bridge och naturligtvis Flatiron Building! Den imponerande byggnaden är ett riktigt blickfång och ett fantastiskt fototillfälle. Du har säkert frågat dig själv varför byggnaden kallas Flatiron Building. “Flat Iron” hänvisar till ett strykjärn på engelska så termen järnbyggnad hänvisar till strukturens speciella form.

Planritningen för Flatiron Building liknar en triangel som avsmalnar till en punkt. Detta innebär att byggnadens parallella bassidor är mycket längre än de två kortändarna. Om du tittar närmare på byggnaden, särskilt uppifrån, vet du omedelbart vad som menas med den beskrivningen. Även om Flatiron Building inte är den enda “strykjärnbyggnaden” i världen, är den utan tvekan den mest kända!

Var ligger Flatiron byggnaden?

Vissa människor säger att du inte kan missa Flatiron-byggnaden på grund av dess iögonfallande form. Men på avstånd, på grund av sin färg och form, suddas den in med de omgivande byggnaderna. Om du inte kan hitta Flatiron direkt, oroa dig inte! Använd bara min gratis Erics New York-app för att komma till den berömda byggnaden.

Om du behöver den exakta adressen till Flatiron Building, ligger detta landmärke på 175 Fifth Avenue (mellan East 23rd och 22nd Streets) i Flatiron District. Ja, området är uppkallat efter den berömda skyskrapan! Området fick sitt namn på 1980-talet för att locka husägare och hyresgäster. Tidigare, på grund av de många leksaksfabrikerna som ligger där, kallades det “Toy District”.

Vad finns inne i Flatiron Building?

Ofta får jag mejl som frågar om du kan besöka Flatiron Building och hur Flatiron Building ser ut inuti. Du kanske blir besviken på mitt svar; byggnaden består huvudsakligen av kontor. Av denna anledning är det inte en sevärdhet som du kan besöka som Empire State Building. Byggnadens magi beror främst på dess konstruktion, så ett besök i det inre av Flatiron är inte nödvändigt. Som fotomodell visar byggnaden all sin skönhet!

Hur högt är Flatiron Building?

När du står framför Flatiron Building är det en imponerande upplevelse. Ögonen rör sig automatiskt nerifrån och upp och en del undrar hur högt Flatiron Building faktiskt är.

Höjden på Flatiron Building är exakt 86,9 meter, det betyder att den är översköljd av de andra skyskraporna i Big Apple. Särskilt om man jämför med Empire State Building (381 meter utan spets) eller One World Trade Center (417 meter utan spets). Naturligtvis spelar storleken ingen roll och Flat Iron Building imponerar främst med sitt vackra yttre.

Flatiron Building i New York - View Flatiron Building i New York Flatiron Building

New York Flatiron i film och på TV

New Yorks strykjärnshus, som det ofta är kärleksfullt känt, har blivit en riktig symbol för New York genom åren. Det är ingen överraskning att Flatiron Building kan ses regelbundet i filmer och TV-serier. När den inte av misstag förstörs av den amerikanska armén (som i filmen “Godzilla”) från 1998, används den ofta som bakgrund vid scenbyten, till exempel i “Vänner”. Byggnaden blev också berömd som platsen för tidningen Daily Bugle i “Spider-Man”-trilogin.

Vill du lära dig mer om de berömda inspelningsplatserna i New York? Ta då en guidad rundtur till tv-och filminspelningsplatser i New York för att se de mest berömda platserna med egna ögon.

Flatiron byggnadens historia

Flatiron Building New York var tekniskt sett inte New Yorks första skyskrapa, som man ofta tror. Denna titel går till Tower Building, som stod färdig 1889 och var 11 våningar högt. 1902, tretton år efter att Tower Building stod färdig, byggdes Flatiron Building. Tornbyggnaden revs igen 1913 och finns inte längre. New Yorks äldsta skyskrapa som fortfarande står kvar är praktiskt taget Flatiron Building.

Historien om Flatiron-byggnaden börjar med arkitekten Daniel Burnham, som fick uppdraget med design och konstruktion. Burnham var en av de mest kända arkitekterna i Amerika under sin livstid. Hans djärva design av Flatiron NY gav honom till en början mycket hån från New York-tidningarna. New York Tribune beskrev hans arbete som en “blygsam bit” och “New Yorks största livlösa bråkmakare”.

Som tur är omfamnade folket omedelbart Fuller-byggnaden (det är namnet som faktiskt var tänkt) och bytte namn till det Flatiron Building utan vidare. Bygget varade bara ett år på grund av den nya stålramskonstruktionen. Detta bidrog säkert till byggnadens växande berömmelse.

Flatiron har 22 våningar, som designades som kontorsvåningar från början. 1959 flyttade förlaget St. Martin’s Press in, som successivt hyrde ytterligare kontorsvåningar och från 2004 till och med var ensam hyresgäst i byggnaden. Även efter den senaste stora renoveringen kommer Flatiron New York att fortsätta att fungera som kontorsbyggnad.

1989 utsågs New York Flatiron till ett National Historic Landmark, en titel som bara ökade dess popularitet. Byggnaden är för närvarande värderad till 190 miljoner dollar så kom ihåg när du tar en bild: Du har en väldigt dyr bit järn framför kameralinsen.

Flatiron Building i New York Madison Square Park Flatiron Building i New York At Night

Varför är Flatiron Building så känd?

Flatiron Building i New York är känd för sin speciella form och för ett flertal andra anledningar.

Kan man gå in till Flatiron Building?

Flatiron Building är ingen utsiktsplats som Empire State Building. Det är framför allt kontor i byggnaden.

Var i New York ligger Flatiron Building?

Flatiron Building ligger i Midtown New York, mer exakt i Flatiron District. Du ser den exakta adressen i den här artikeln.

Vad finns inne i Flatiron Building?

Flatiron Building är inget hotell, som många tror. Den har olika hyresgäster, framför allt kontor.

Behöver jag biljetter till Flatiron Building?

Flatiron Building är ingen sevärdhet som man kan köpa biljetter till eftersom det inte finns någon utsiktsplattform på plats. Du kan inte gå in i byggnaden som turist.
Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat