Bo och arbeta i New York

Arbeta och bo i New York

Att bo och arbeta i New York är inte lätt. Jag har ofta fått frågan hur jag klarade av flytten till USA. Jag ger alltid samma svar: det var svårt. Det kan vara komplicerat att få visum för New York, framför allt ett arbetsvisum. Utan ett arbetstillstånd (Green Card) eller ett visum från USA kommer du inte att få jobb och bostad i New York på ett legalt sätt.

Bo i New York

För många är det en dröm att bosätta sig i New York. Det var det i alla fall för mig! Kanske det är onödigt att påpeka fakta men det var inte lätt. Om du är en EU-medborgare får du med ett ESTA turistvisum stanna i USA i maximalt 90 dagar. Tänk på att du inte har rätten att arbeta i USA på ett turistvisum.

Hur gjorde jag det? Jag åkte till New York med mina sparpengar och stannade där i tre månader. Under min första vistelse kunde jag inte arbeta (jag hade inget arbetsvisum) men jag lärde känna staden väldigt bra.

Hyra lägenhet i New York

Dert är inte lätt att få en hyreslägenhet i New York: först måste du bevisa att din årslön är 40 till 45 gånger månadshyran. Man kommer att kontrollera dina lönespecifikationer för att vara säker på att du kan betala hyran. De kommer även att kontrollera din bakgrund. Var redo på att man betalar en månads hyra som borg, den första och sista månadshyran vilket alltså innebär tre månaders hyra på en gång.

Den bästa tiden för att börja leta efter bostad är 4-8 veckor innan du vill flytta in. Börja inte för tidigt med letandet. Vanligtvis får du ett årskontrakt men inte längre än två år.

Det finns olika sätt att hitta en lägenhet i city. Du kan leta efter lägenheter via en agentur, via Google, Craigslist eller genom att reagera på en ”for rent” skylt på framsidan av en lägenhetsbyggnad. De två sista alternativen är mindre restriktiva och det kan vara lättare att hyra genom dem men se upp för bedrägeri. För kortare vistelser (ett par månader) kan du ta ett titt på utbudet via Airbnb. Tänk på att du ofta måste betala en månads hyra i kommission till mellanhanden.

Arbeta och bo i NYC - Annons lägenhet uthyres Arbeta och bo i NYC - Lägenhet uthyres

Levnadskostnader i New York

New York är en dyr stad och det kan vara praktiskt att veta hur mycket det kostar att leva och bo varje månad.

Bostäder

På Manhattan är hyran för en studio ungefär 2500 dollar per månad och en etta med separat sovrum kostar mellan 3000-4000 dollar per månad. I Brooklyn är det svårt att hitta en studio under 2000 dollar. Många personer i New York delar på en lägenhet. Om du föredrar det alternativet, betalar du ca 1200-1500 dollar per person för en delad lägenhet i Queens eller Brooklyn.

Räkningar

Kostnader för el och gas tillkommer och du får räkna med 100-200 dollar extra varje månad utöver månadshyran. Du behöver även en mobiltelefon när du flyttar till New York. De billigaste abonnemangen kostar mellan 40 och 80 dollar och om du vill ha tillgång till internet kan det kosta upp till 120 dollar per månad.

Transport

Något som du verkligen behöver är ett MetroCard. Ett 30-dagars kort kostar 132 dollar och då kan du åka obegränsat på tunnelbanan och lokala bussar.

Om du inte vill gå vilse under dina första dagar i din nya hemstad, rekommenderar jag att du laddar ned min gratisapp om New York. Du behöver inte vara uppkopplad till internet och tack vare gps-funktionen ser du alltid var du befinner dig.

Dagligvaruhandel

Mat kan också vara dyrt men det beror även på dina egna val och området du bor i. På Manhattan har mataffärerna ofta höga priser. Ibland är det faktiskt billigare att köpa en färdiglagad lunch istället för att göra din egen. En asiatisk lunch kostar ungefär 8 dollar och du har ofta kvar rester till dagen efter. Räkna med 100-150 dollar per vecka i matkostnader.

Försäkring

Jag lägger inte till sjukförsäkringen på grund av detta: det är ett personligt val. Om du endast stannar ett par månader i New York så kanske du har en försäkring hemifrån som täcker alla eventuella kostnader. Om du arbetar i New York så kanske din arbetsgivare betalar en försäkringspremie åt dig, eller inte. Sjukvårdskostnader är väldigt höga i USA så se till att du är ordentligt försäkrad innan du åker hit.

Arbeta och bo i NYC - Lägenhet på Manhattan Arbeta och bo i NYC - Lägenhet med en bra utsikt

Arbeta i New York

För att arbeta i New York måste du ha ett arbetsvisum eller ett Green Card. Endast amerikanska ambassader eller konsulat kan ge dig det innan du åker till USA. Hur man får ett? Ett amerikanskt företag eller organisation hjälper dig. Det betyder att du behöver söka arbete i USA och att företaget eller organisationen hjälper dig med visum för New York. Utan deras stöd (sponsorship) är det extremt svårt att få jobb i USA.

Ett annat sätt att få tillstånd att arbeta och bo i USA är via Green Card Lottery. Varje år lottar regeringen ut runt 50 000 immigrantvisa. Se om ditt land har rätt att delta i det årliga lotteriet. Varje år ändras listan. Om du behöver hjälp med ansökningen, läs mer här.

Alternativet är att starta ditt eget företag i USA men tänk på att det behövs mycket god ekonomi (läs: ca 1 miljon dollar) för att lyckas med det. Kontakta din ambassad angående speciella krav för den här sortens visum.

Studera i New York

Om du planerar att studera i New York behöver du ett studentvisum. Det finns två olika typer: F-1 (för akademiska studier) och M-1 (för yrkesutbildning). För att få ett av dem behöver du anmäla dig på en kurs på en institution som har statens godkännande.

När du är inskriven skickar skolan dig en officiell blankett (DS-160) som du måste fylla i för att ansöka om ditt visum. Du måste också kunna visa upp ett giltigt pass och visa att du kan försörja dig under utbildningens gång. Räkna med ca 10 000 dollar. Det är inklusive resan från och till ditt hemland, kurslitteratur och hyra för bostad. Du måste även betala en administrativ avgift (kallas för SEVIS och kostar ca 200 dollar). Detta betalar du till US Department of Homeland Security med ett kreditkort.

Ett studentvisum ger dig rätten att åka till USA en månad innan utbildningen börjar. När du är klar med utbildningen kan du stanna i landet i ytterligare max. 60 dagar (F-1) eller 30 dagar (M-1).

Ett studentvisum ger dig inte rätten att arbeta i USA.

Eric tipsar: “Jag är ansvarig för www.NewYork.se men jag är ingen expert på uppehållstillstånd eller visum till USA. Jag råder dig starkt att kontrollera alla uppgifter hos den amerikanska ambassaden i Sverige. Varje land har olika regler, så se till att du är välinformerad innan du reser till New York. Du kan läsa mer om hur man kommer in i USA här. Kontakta din lokala ambassad för mer information.”

Bo och arbeta i New York - Erics New York

Hur mycket pengar behöver du för att bo i New York?

Levnadskostnaderna i New York är mycket höga, för hyra måste du bevisa att du årligen tjänar mer än 40 till 45 gånger hyran.

Hur kan jag få jobb i New York?

Om du vill arbeta i New York behöver du antingen ett amerikanskt företag som sponsor eller ett arbetsvisum, vilket är svårt att få.

Hur dyrt är det att bo i New York?

New York ligger på topp 10 av de dyraste städerna att bo i världen, med höga hyres- och levnadskostnader.

Vad är ett Green Card?

Med ett Green Card kan du arbeta och bo i USA som permanent bosatt, men det är svårt att få.

Var den här artikeln till hjälp? Rekommendera den genom att ge mig ett betyg.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat