Resa till New York – regler för vaccin, barn och covidtest?

Flyga till New York med AstraZeneca och covidtest

Nu när vaccinerade resenärer kan åka till New York igen, får jag frågor dagligen om vaccination, resor till New York med barn, och covidtester. I den här bloggen svarar jag på alla frågor.
Senast uppdaterad den: 16 januari 2022

Från och med när kan du resa till New York?

Från 8 november får fullvaccinerade personer flyga till New York igen.

Måste barn vara vaccinerade?

När det gäller att äta inomhus och inomhus-underhållning i New York city, måste alla från 12 år och upp kunna visa upp ett vaccinationsbevis för fullständig vaccination. Föräldrar till barn mellan 5 och 11 år måste visa upp att barnen fått minst 1 dos av ett WHO-godkänt covid-19 vaccin.

Nya bestämmelser från och med den 28 januari 2022: Barn mellan 5 och 11 år måste också visa upp ett bevis på fullständig vaccination för inomhusrestauranger och underhållning.

Måste jag ta ett covid-19-test trots att jag är fullt vaccinerad?

Ja, alla från 2 år och upp måste ta ett covid-19-test innan de reser. Ett covid-19 test kan inte vara äldre än 24 timmar innan avresa. Du kan ta ditt covid-19 test i närheten där du bor och på de flesta flygplatser.

Om jag nyligen tillfrisknat från covid-19, vad händer då?

Personer som nyligen tillfrisknat från covid-19 kan fortfarande testas positiva upp till tre månader efter infektionen. Om du har testats positiv på ett virustest inom de senaste 90 dagarna, kan du resa ändå med det här positiva resultatet samt med ett undertecknat brev från utbildad sjukvårdspersonal eller vård-och hälsomyndighet som intygar att du får resa utomlands. Det positiva testresultatet samt tillfrisknandebeviset kallas tillsammans för ”documentation of recovery”. Se även covidbevis hos eHälsomyndigheten i Sverige. Kom ihåg att du fortfarande måste vara fullständigt vaccinerad.

Vad räknas som fullständigt vaccinerad?

Enligt USA:s regler är man fullständigt vaccinerad två veckor efter den andra dosen av Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm, eller Sinovac vaccin, efter den enda dosen av Johnson & Johnson vaccin, och efter en ”mix-and-match” kombination.

Behöver jag ett covid-19-test för att flyga tillbaka?

Flygresor i tider med covid-19 ser annorlunda ut. Till exempel kan du behöva testas när du reser tillbaka till Sverige. Detta är väldigt lätt att göra i New York. Kontakta ditt flygbolag om vad som gäller exakt för din tur-och returresa. Läs även mer om testa sig för covid-19 i New York här.

Hur är det i New York?

Många av New Yorks invånare är fullvaccinerade. Sevärdheterna i New York har öppet, man kan se sportmatcher och njuta av en musikal på Broadway. Läs mer om coronaviruset i New York här.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat