One World Trade Center / Freedom Tower

Köp dina biljetter nu
Freedom Tower One World Trade Center

One World Trade Center (Freedom Tower) är den högsta byggnaden i New York. Med reflekterande fönster och hög antenn (total 541 meter), är One World Trade Center även den högsta byggnaden i den västra hemisfären. One World Trade Center består av totalt 104 våningar inkluderat ett utsiktsdäck, som kallas One World Observatory, på våning 100, 101 och 102. 69 av våningarna är kontor, det finns även restauranger, ett shoppingcenter och tillträde till tunnelbana. Från grunden till glas kulan på toppen av byggnaden mäter byggnaden 417 meter hög, vilket är lika högt som Tvillingtornen en gång var.

Tvillingtornen och One World Trade Center

Tvillingtornen var placerade på nedre Manhattan fram till attacken den 11 september 2001. Idag står One World Trade Center bredvid där Tvillingtornen en gång stod. Det tog över 1,5 år att rensa upp resterande stål och betong delar efter attacken 11 september. Efter avklarat efterarbete, anordnades första omgången av en designtävling ̄ att skapa ett helt nytt World Trade Center komplex. Den polsk-födda amerikanen Daniel Libeskind tog hem segern för att designa ett nytt komplex som omfattar sex olika byggnader. Libeskind designade World Trade Center komplexet som en spiral, vilket slutar med spår av Tvillingtornen och det är också där du hittar 9/11 Memorial.

9/11 Memorial öppnades upp för allmänheten i september 2011 för att hedra de människor som fick sätta livet till vid attacken den 11 september 2001. Minnesmonumentet består av två kvadratiska ʺpoolerʺ där Twin Towers en gång stod. Namnen på de omkomna är ingraverade i poolerna. Runtomkring är det träd och vatten. Det är verkligen värt ett besök.

Konstruktion av One World Trade Center

Arkitekten David Childs blev utvald 2003 att designa den högsta byggnaden i komplexet ̄ One world Trade Center. Efter justeringar av design och konstruktion av säkerhetsföreskrifter påbörjades bygget 2006. Under 2007 var de första grunderna för One World Trade Center synliga och byggnaden stod klar 2014. ʺObservation deckʺ planeras att öppna under 2015.

Visste du?

Att den en fyrkantiga grunden av One World Trade Center är lika stor som Tvillingtornen en gång var.
Att höjden av One World Trade Center, 541,3 meter (1,776 feet) symboliserar året 1776, året då den amerikanska kongressen godkände självständighetsförklaringen.

Freedom Tower eller One World Trade Center

I början var namnet på tornet ”Freedom Tower” men Port Authority (del av regeringen) ändrade namnet till One World Trade Center. Orsaken var att namnet ”Freedom Tower” ansåg vara för känslomässigt laddat och troddes förhindra blivande hyresgäster eftersom det alltid skulle förknippas med attacken 11 september.

Hur högt är Freedom Tower/One World Trade Center?

541 meter och 30 centimeter (1,776 ft) inkluderat antenn. Utan antenn är byggnaden 417 meter hög.

Hur många våningar har Freedom Tower/One World Trade Center?

104 våningar över marken och fyra källarplan under marken.

När kommer Freedom Tower/One World Trade Center vara klart?

Bygget blev klart under 2014 och biljetterna för observatoriedäcket släpptes i maj 2015.

Boka dina biljetter online till One World Observatory här!

Har Freedom Tower/One World Trade Center något ʺobservation deckʺ?

Ja, på våning 100, 101 och 102.

Kan jag besöka 9/11 Memorial?

Ja, Läs mer om 9/11 Memorial här.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat