New York flygresa under covid-19

New York flygresa under covid-19

En New York flygresa under covid-19 är annorlunda än vad du är van vid. Coronatester, munskydd, och vaccinationer: Det finns många nya saker man behöver tänka på inför en flygresa till New York nu. Jag ska förklara stegvis vilka regler som gäller när du flyger till New York och vad du måste tänka på om du vill resa till New York under coronapandemin.

Vaccinationskrav

För att komma in i USA, måste du vara fullständigt vaccinerad med ett WHO-godkänt covid-19 vaccin. Det gäller för alla som är 18 år fyllda och äldre. Du kan visa upp ett vaccinationsbevis både digitalt och på papper. Intyget måste komma från en officiell hälsomyndighet som får ge vaccin. Svar på frågor angående resa med barn, AstraZeneca, vaccinationsbevis eller tillfrisknandebevis, och liknande hittar du här.

Covid-19 test innan avresa

Innan man går ombord på planet, måste alla passagerare från 2 år och upp, kunna visa upp ett negativt corona-testresultat. Det kan vara ett PCR-test eller antigen-test. Testet får inte vara äldre än 24 timmar innan avresa till New York. Alla som är 18 år fyllda och äldre måste också kunna visa upp ett vaccinationsbevis.

Flygresa och ankomst i New York

De flesta flygbolag har stränga riktlinjer angående flygresan. Det är krav på att använda munskydd under hela flygresan. Du får endast ta av dig munskyddet om du ska dricka eller äta något. Planen städas också oftare och även mer noggrant. Ankomsten till Newark flygplats eller JFK är inte så mycket annorlunda än tidigare. Det är krav på att använda munskydd på flygplatserna, och man får endast ta av det för att identifiera sig vid passkontrollen.

Karantän vid ankomst

Det är för närvarande inga karantänkrav i USA. Trots coronavirus i New York, har de flesta sevärdheter öppet.

Covid-19 test i New York

Om du måste göra ett covidtest i New York, finns det många platser där du kan låta dig testas helt gratis. Du kommer att se testtälten överallt, även nära ingångar till hotell, på Times Square, intill Grand Central, eller vid 9/11 Memorial. Ibland ser man flera testplatser på samma gata.

Många av dem erbjuder både PCR och antigen tester. När du kommer dit, scannar du en QR-kod som du använder för registrering. Därefter tar man testet och du får resultatet oftast inom 12-24 timmar. Med ett antigen-test, får du resultatet för det mesta inom 15 minuter. Om du behöver ta ett test innan resan tillbaka hem, och du ser en testplats nära ditt hotell, fråga då ett antal dagar i förväg om de kan skicka testresultatet till dig via e-post så att du kan använda intyget på flygplatsen.

Förutom testtälten på gatorna, kan du också gå till CityMD. Det är en läkarmottagning som man hittar på många adresser i New York. Här kan du också ta ett PCR-test eller antigen-test. De skickar resultatet av antigen-testet via e-post. För att få PCR-resultatet, måste du återvända till samma adress för att få det på papper.

COVID Test New York tält COVID Test New York

Tillbaka i Sverige

Kontrollera alltid med ditt flygbolag vad som gäller innan avresa från och till Sverige.

Svenska medborgare uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

För mer information angående vaccinationsbevis, nationalitet, åldersgränser för tester och vaccinationer och annat, vänligen kontakta svenska myndigheter som UD resklar, polisen.se och Folkhälsomyndigheten. Tänk på att regler kan ändras med kort varsel så kontrollera dem med jämna mellanrum, och framför allt strax före och efter en resa till New York.

Ta reda på hur du testar dig på 1177.se.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat