New York flygresa under covid-19

New York flygresa under covid-19

En New York flygresa under covid-19 såg annorlunda ut än vad vi var vana vid. Det fanns alla möjliga saker att tänka på. Lyckligtvis är detta inte längre fallet. I det här inlägget förklarar jag om det finns några regler som kan gälla på ditt flyg till New York och vad du bör tänka på.

Senast uppdaterad: juni 2024

Contents

Inga vaccinationskrav

Du behöver inte längre vara vaccinerad för att resa in i USA.

Inga covid-19 test innan avresa

Det är inte längre nödvändigt att visa upp ett negativt testresultat före avresa till New York.

 Inga karantän vid ankomst

Det är för närvarande inga karantänkrav i USA. Trots coronavirus har de flesta sevärdheter öppet i New York.

Flygresa och ankomst i New York

De flesta flygbolag kan ha vissa riktlinjer angående flygresan. Planen städas också oftare och även mer noggrant. Ankomsten till Newark flygplats eller JFK är inte så mycket annorlunda än tidigare och det är valfritt att använda munskydd på flygplatserna.

Covid-19 test i New York

Om du måste göra ett covidtest i New York, finns det flera platser där du kan låta dig testas mot betalning. Du kommer att se testtälten överallt, även nära Times Square, intill Grand Central, eller vid 9/11 Memorial.

Många av dem erbjuder både PCR och antigen tester. När du kommer dit, scannar du en QR-kod som du använder för registrering. Därefter tar man testet och du får resultatet oftast inom 12-24 timmar. Med ett antigen-test, får du resultatet för det mesta inom 15 minuter. Om du behöver ta ett test innan resan tillbaka hem, och du ser en testplats nära ditt hotell, fråga då ett antal dagar i förväg om du måste betala för att bli testad och om de kan skicka testresultatet till dig via e-post så att du kan använda intyget på flygplatsen.

Förutom testtälten på gatorna, kan du också gå till CityMD. Det är en läkarmottagning som man hittar på många adresser i New York. Här kan du också ta ett PCR-test eller antigen-test. De skickar resultatet av antigen-testet via e-post. För att få PCR-resultatet, måste du återvända till samma adress för att få det på papper.

COVID Test New York tält COVID Test New York

Tillbaka till Sverige

Fullvaccinerade resenärer som kan visa upp ett vaccinationsintyg och vaccinet är godkänt av EMA eller WHO, kan resa in i Sverige utan negativt test tidigast 14 dagar efter andra dosen. Kontrollera dock alltid med ditt flygbolag vad som gäller innan avresa till Sverige eftersom regler kan ändras med kort varsel.

För mer information angående vaccinationsbevis, nationalitet, åldersgränser för tester och vaccinationer och annat, vänligen kontakta svenska myndigheter som UD resklar, polisen.se och Folkhälsomyndigheten. Tänk på att regler kan ändras med kort varsel så kontrollera dem med jämna mellanrum, och framför allt strax före och efter en resa till New York.

Ta reda på hur du testar dig på 1177.se.

Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev

Sökresultat