New York flygresa under covid-19

New York flygresa under covid-19

En New York flygresa under covid-19 är annorlunda än vad du är van vid. Coronatester, munskydd, och vaccinationer: Det finns många nya saker man behöver tänka på inför en flygresa till New York nu. Jag ska förklara stegvis vilka regler som gäller när du flyger till New York och vad du måste tänka på om du vill resa till New York under coronapandemin.

För närvarande är det inreseförbud till New York från Europeiska länder till 8 november.

Covid-19 test innan avresa

Innan du går ombord på planet, måste du kunna visa upp ett negativt corona-testresultat. Testresultatet får inte vara äldre än 72 timmar innan ankomst i New York. Om reglerna tillåter, är det praktiskt att använda ett snabbtest så att du får resultatet så snart som möjligt. Kontrollera alltid med ditt flygbolag innan om det räcker med ett snabbtest. Du behöver inte alltid visa upp det men du måste fortfarande ha tillgång till ett negativt testresultat.

Flygresa och ankomst i New York

De flesta flygbolag har stränga riktlinjer angående flygresan. Till exempel, finns det fler tomma platser än vanligt och är det krav på att använda munskydd under hela flygresan. Du får endast ta av dig munskyddet om du ska dricka eller äta något. Planen städas också oftare och även mer noggrant. Ankomsten till Newark flygplats eller JFK är inte så mycket annorlunda än tidigare. Det är krav på att använda munskydd på flygplatserna, och man får endast ta av det när du ska visa upp passet vid passkontrollen.

Karantän vid ankomst

Från och med 10 april 2021, behöver man inte längre gå i karantän vid ankomst i New York om man inte har symtom.  Karantän rekommenderas fortfarande för alla resenärer som inte är fullvaccinerade eller som ännu inte har återhämtat sig från covid-19 under de senaste tre månaderna. Man behöver inte heller längre testa sig efter fyra dagar efter ankomst. Trots spridningen av coronavirus i New York, har de flesta sevärdheter öppet.

Vaccinationskrav

Ett WHO-godkänt covid-19 vaccin krävs för inresa till USA. När det gäller restaurangbesök inomhus eller underhållning inomhus, som museer och teatrar, måste du också kunna visa upp vaccinationsbevis. Det innebär att du måste kunna visa upp ett vaccinationsbevis för de flesta sevärdheter i New York för att komma in. I vaccinationsbeviset måste dina personliga uppgifter stå samt vaccinationsinformation. Det här kravet gäller inte för barn yngre än 12 år.

Covid-19 test i New York

Om du måste testa dig för corona i New York, finns det många platser där du kan ta ett test helt gratis. Jag har varit till ett antal CityMD ställen för coronatester och man hittar dem överallt i city. Tänk på att många testställen har långa köer redan tidigt på morgonen. Se till att du är på plats minst 30 minuter innan de öppnar, köerna är då oftast som kortast. Alla i kön bär munskydd och håller avståndet till varandra. När du väl är inne, ska du visa upp ditt pass. Det gör inget att det inte är ett amerikanskt pass eller ID. De kan fråga om försäkringsbevis men eftersom det är ett gratis test, gör det inget om du inte har med dig det. För mig fungerade det fint i alla fall på CityMD. Testet i sig var ganska omfattande, de kontrollerade även tempen och blodtrycket. Jag behövde även svara på ett antal enkla frågor och fem minuter senare, kunde jag gå igen. Efter en halvtimme, fick jag ett e-postmeddelande med testresultatet.

Tillbaka i Sverige

Svenska myndigheter rekommenderar att du tar ett PCR test så snart som möjligt efter ankomst till Sverige, helst samma dag. Det gäller för alla svenska medborgare från 6 år och upp, även om ni inte har några symtom. Ta reda på hur du testar dig genom att besöka webbplatsen 1177.se. Är du däremot fullvaccinerad (fullvaccinerad definieras olika beroende på vilket vaccin du har tagit) senast två veckor innan du anländer till Sverige, behöver du inte testa dig. Samma sak gäller för barn under 6 år, eller om du har haft bekräftad covid-19 under det senaste halvåret. Tänk på att regler kan ändras inom kort varsel.

Eric tipsar: Jag flög till och från New York och min egen erfarenhet är att man kontrolleras mycket mer noga i New York än i Sverige. Jag fick väldigt bra och utförlig information av flygbolaget för både ut-och inresa om vilka regler som gällde. Kontrollera alltid med ditt flygbolag vad som gäller innan avresa från och till Sverige.
Genom att fortsätta på webbsidan, accepterar du användandet av cookies och sekretesspolicy. Läs mer här.

Abonnera på mitt nyhetsbrev


Sökresultat
från
till och med
Sökresultat